welkom

Voor de expositie op de begane grond hoeft u zich niet van te voren aan te melden. Dit kan  bij ons gewoon door je ter plekke even te registreren. Dus kom spontaan en wij zorgen dat er nooit meer dan 10 personen tegelijk in de tentoonstelling aanwezig zijn. Zo bent u en zijn wij veilig.  
Dus kom ook gewoon op de bonnefooi.  (entree vrij). Inmiddels zijn mondkapjes ook bij ons gewenst.

Voorlopig kunt u onze privécollectie niet bezoeken. We nemen in deze stille Corona periode de gelegenheid om de hele opstelling op de eerste verdieping om te gooien. We gaan in het nieuwe jaar weer zo snel mogelijk open. Hou onze nieuwsbrief in de gaten.
we zijn weer open
de groen even een echt museum

Collectie in januari weer te bezoeken

Vanaf 17 juli 2020 heeft collectie DE.GROEN de deuren echt helemaal opengezet.
Nu in november zijn we opnieuw in verband met Corona gesloten. We nemen deze gelegenheid om de hele eerste verdieping om te gooien en te werken aan de nieuwe SET.UP


Vanuit het atrium leiden het trappenhuis en de lift naar de privé-vertrekken op de eerste verdieping. Met een persoonlijke gesprek laten we de collectie graag zien. Dit is het hart van Collectie de Groen. Hoge ruimtes, lange gangen, grote vertrekken en kleine kabinetten zijn bijzonder geschikt om de kunst in privé-sfeer tentoon te stellen.
Op deze verdieping is er ook een mooi zicht op de lichtkoepel.

Voor een bezoek aan onze collectie moet u zich wel even aanmelden
Of u loopt op de bonnefooi binnen en meldt zich in de winkel, wij schrijven uw naam op na betaling van entree kunt u door het hele gebouw rondlopen op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Op dit moment bouwen we aan SETUP.05
We maken op de begane grond 4 tentoonstellingen per jaar. Voor de eerste periode hebben we solo's gepland. Veelal van kunstenaars waarvan we werken in onze collectie hebben en nu graag eens voluit voor het voetlicht brengen met nieuw werk. De grote zaal en de kleinere achterruimtes geven alle mogelijkheden om op verschillende manieren te presenteren. 

The Model

18-09-2020 tot 20-12-2020

Wie de definitie van het woord “model” opzoekt, stuit op een lange lijst met verklaringen in alle soorten, maten en betekenissen.
Wat vaak terugkomt is de zin: “een model is een schematische of vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid.” Welke werkelijkheid wordt er niet bij gezegd. Want ook de werkelijkheid kent vele gezichten. Is een model een schematische voorstelling van de werkelijkheid? Staat het klassieke model, het naakt, model voor een vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid? Dat zou het leven een stuk overzichtelijker maken. Niets is minder waar want geen model is hetzelfde en de werkelijkheid van modellen is een stuk ingewikkelder.
En inderdaad, in de wereld van kunstenaars en modellen kom je in een labyrint terecht waar het model telkens iets anders is. De gedachte om een tentoonstelling te kunnen maken waarin de samenhang tussen de modellen en de kunstenaars duidelijk te zien is, is dan ook een illusie. Vergeet die samenhang. De enige zekerheid in deze tentoonstelling is, dat waar je naar kijkt een model is, of in ieder geval is afgeleid van een model. Een model van hout, een geschreven model, een denkmodel, een computermodel, een wiskundig model, een droommodel, een licht/schaduwmodel, een bewegend model, een geluidsmodel, een 3-d geprint model, een papieren model, of een model van plastic, alles is mogelijk. 
Natuurlijk kunnen we op al die modellen diepgravende analyses en filosofische bespiegelingen loslaten. Over het hoe en waarom, de functie en de betekenis van een model en ga zo maar door. Dat gaan we niet doen. Het graven, analyseren en filosoferen laten we graag over aan de bezoeker van de tentoonstelling.  Er is genoeg stof en model tot nadenken en er is meer dan genoeg te zien.  
Als tentoonstellingsmakers verontschuldigen wij ons maar al te graag voor het bonte karakter van deze bijeengebrachte modellen. Of je nu kijkt naar de Kitchenette van Frank Halmans of het New Manhattan van Jip de Beer, het Flitserhuis II van Mirjam Kuitenbrouwer of de woorden van Ruben Planting, de fly-over II van Edwin Zwakman of de bijna onzichtbare werkjes van Eline Kuipers: het zijn allemaal werken van visuele denkers en makers. Dit zijn kunstenaars die doelgericht, intuïtief, perfect of juist imperfect een beeld, droom of ideaal omzetten in een eigen werkelijkheid. En ieder heeft daarvoor zijn eigen beweegreden. In die zin is een model inderdaad een verbeelding van de werkelijkheid. In deze tentoonstelling gaan die verschillende werkelijkheden alle kanten op en wordt de definitie van een model tot astronomische lengte opgerekt. Dat hoort nu eenmaal bij de vrijheid die de kunstenaar zichzelf toe-eigent. Dus kijker, laat u niet in verwarring brengen en geef uw ogen goed de kost!

kunstenaars:
Alphons ter Avest
Arash Fakhim
Bart van Dommelen
Bram Kuypers
Catalogtree
Chantal van Lieshout
Danny Foolen
Edwin Zwakman
Eline Kuipers
Frank Halmans
Jip de Beer
Johannes Langkamp
Liesbeth Doornbosch
Marcel Smink
Maurice van Tellingen
Mirjam Kuitenbrouwer
Oscar Lourens
Peter jordaan
René Roeten
Rik Laging & Thijs Jaeger
Rob Voerman
Roos van Haaften
Ruben Planting
Sjoerd Knibbeler
Theo Konijnenburg
Thijs Linssen
Willem de Haan

every 3 months a new show

Wat komt

Almighty modest

“Almighty Modest” staat voor het idee dat kunst ook in een meest bescheiden vorm een overweldigde indruk kan maken.
Onze collectie is een groeiende verzameling van hedendaagse beeldende kunst.
Wij als verzamelaars hebben een dubbelrol; die van beeldend kunstenaar en die van verzamelaar.
In deze tijd van centimeters en meters door het Coronavirus, stapt DE.GROEN even uit de kunst en uit de keuken. Om de zinnen te verzetten hebben we aan onze medewerkers gevraagd om een T-shirt te ontwerpen. We gaan nu de eerste twee ontwerpen laten uitvoeren op zeer beperkte schaal. DISTANCE IS THE NEW HAPPINESS. Alsof de social distance van anderhalve meter het nieuwe geluk is. Serieus of ironie, dat is aan degene die deze draagt. De tekst is van Marjolein de Groen zelf (geïnspireerd op onze huisstijl van Sinds 1416). Matthieu Reijnoudt benadert de bezorgdheid rondom de Corona op geheel eigen wijze. Hij maakte een T-shirt met tekst en tekening: bezorgdThuis.nl

De T-shirts zijn van 100% hoogwaardig organisch katoen. Ze hebben een normale pasvorm, maar vallen zeker niet te groot.

Oja natuurlijk hebben we ook kadobonnen voor in het café, maar goed, wie heeft dat niet tegenwoordig.
 
Kijk voor T-shirts en bonnen HIER.
Welkom bij KANTINE DE GROEN.
Ja, van café en restaurant de Groen worden we Kantine de Groen!

In de toekomst kijken kunnen we niet, wel kunnen we zo goed mogelijk omgaan met het virus en de beperkingen.
Daarom kiest de Groen voor het pad van versoberen, improvisatie en experiment.
Van café en restaurant de Groen worden we KANTINE DE GROEN! Dat betekent geen diner meer, geen bediening aan tafel, geen borden met bestek.

ORDER IN EAT OUT. Een gewone take away? Dat niet!
We hebben tenslotte een schitterend terras. De koffie is als vanouds, alleen nu als take away. Net zoals de nieuwe taarten. De luxe lunchgerechten hebben plaats gemaakt voor smaakvol belegde broodjes.
O ja, wijn, bier en fris, die zijn gebleven, Wat goed was hebben we gehouden en wat nieuw is moet net zo goed zijn!
 
Het virus heeft het verleden ingehaald en alles op z’n kop gezet! We moeten slim zijn met z’n allen. In deze rare tijden hopen wij dat KANTINE DE GROEN een robuuste oase is om even langs te komen.

U KUNT BINNEN AAN DE BAR BESTELLEN
AFREKENEN EN MEENEMEN NAAR HET TERRAS.

KANTINE DE.GROEN; TAKE AWAY MET TERRAS. Dat is wat wij voorlopig zijn. Voortdurend gaan we dingen ontdekken en aanpassen.
De Bar is een plek die open staat voor ideeën. Samen met de kluisruimte zetten we de plek in voor ontmoetingen met andere culturele instellingen uit de stad en het land. Debatten, gesprekken, ontmoetingen en presentatie's.
Soms serieus en inhoudelijk maar ook gewoon omdat het leuk is.

Vrijdag 5 juni beginnen we weer met pizza.
Op vrijdag en zaterdag is er weer pizza vanaf 18 uur t/m 21 uur
De bar blijft open tot 23 uur
 
In 1905 is het bankgebouw gebouwd in opdracht van de familie André de la Porte. De Arnhemsche Verzekerings maatschappij is opgericht als verzekerings maatschappij tegen brandschade en had daarnaast ook een bankfunctie. Dat verklaart de grote kluis in de kelder.

VERBOUWING

Na een intensieve verbouwing hebben we samen met Nexit Architecten van dit prachtige maar zwaar verloederde pand een huis gemaakt voor de kunst. Het is een actuele plek geworden waar je je desondanks voortdurend bewust bent van de lange geschiedenis die dit pand heeft.

CONTACT

Adres
Weverstraat 40
6811 EM Arnhem
+31(0)26 3033 455
info@collectiedegroen.nl
www.collectiedegroen.nl
Toegankelijkheid
Helaas zijn wij nu nog niet goed toegankelijk voor rolstoelen.
Het rijksmonument heeft aan alle kanten entree’s met trappetjes van ongeveer
4 treden.
In het pand is wel een lift aanwezig.

open

Tentoonstelling (vrij toegankelijk) reserveren niet nodig
do-zo  12 - 17 uur   

Privécollectie
vr-za-zo 14 - 17 uur (eerst aanmelden)

Kantine DE.GROEN                           
do-zo   12 - 17 uur  

Bar DE.GROEN
vrijdag en zaterdag  van 18 t/m 21 uur pizza bar open toto 23 uur

Schijf je in voor een bezoek aan onze privécollectie
         
kijk hier voor onze zomer arrangementen   

PRIJZEN

Tentoonstellingen
Vrij toegankelijk
Collectie
entree: € 8- pp  (5 euro voor 18 jaar en jonger en ArtEZ studenten)

schrijf je hier in voor een bezoek

ROUTE

We zijn te vinden in de binnenstad
van Arnhem in het voetgangersgebied. Afhankelijk waar u wilt parkeren volgt
u de borden voor de Rozetgarage (Langestraat) of Centraal parkeren (Centraal Station).
Het is 8 minuten lopen vanaf Centraal Station Arnhem.

COLOFON

Tekst
Peter Jordaan en Marjolein de Groen
Vertaling
Willeke van Ravenhorst
 
Fotografie
Ivonne Zyp: alle architectuur foto’s en de café/keuken foto’s.
Voor andere foto credits zie info


Loading...