open vanaf 6 maart tot 9 mei
Show Hester oerlemans
hier reserveren!
Net zoals iedereen houden wij ons aan de regels m.b.t. covid19. 

U kunt de solo tentoonstelling  Fixing Air van Hester Oerlemans en Battle Banners van Hester Oerlemans en Marike Schuurman weer bezoeken!
Helaas blijft onze collectie nog gesloten. 

Wij mogen per keer 2 personen toelaten.

Reserveren is verplicht !
(we zetten in de loop van de tijd (iedere 2 weken meer tijdslots open)

Uitleg reserveren:  U klikt eerst naar de juiste maand, u zoekt naar de juiste datum en de tijd die u graag wilt reserveren. Klik op een wit blokje (de rode zijn bezet) u kunt daarna uw naam opgeven en met hoeveel personen u wilt komen. (maximaal 2 per tijdslot)
U ontvangt van ons een bevestigingsmail, kijk in uw spam als u deze mail niet kan vinden.

Show Fixing air
Aanmelden

bezet beschikbaar

Hester Oerlemans
Fixing air

Fixing Air

In het afgelopen decennium was Hester Oerlemans regelmatig bezig met het fixeren van lucht. Geïnspireerd door de onmogelijkheid een vorm te vinden voor het ongrijpbare, en een al langer bestaande interesse in de transformatie van het ene  medium naar het andere, kwam de kunstenaar uit op een serie bizarre maar kritische sculpturen.
 
Oerlemans' glanzende Blobs(2020) zijn zowel vormelijk als abstract, een index van het onzichtbare. Stuk voor stuk uniek door kleur en vorm, stulpen ze onvoorspelbaar uit en doen zowel aan implosie als expansie denken, aan vasthouden en loslaten. Hun onmiskenbare spanning ontstaat zowel uit het procedé van de kunstenaar als uit haar speelse gevoel voor het paradoxale. Elke sculptuur begint met het opblazen van ballonnen in allerlei soorten en maten.Deze ballonassemblages worden via een bewerkelijk proces in een grotere ballon gestopt, die al gevuld is met lucht. Deze wordt vervolgens vacuum gezogen om de uiteindelijke vorm te bereiken. Een complexe techniek van blazen, zuigen en knopen leggen mondt uit in een ballonnen-in-een-ballon-vorm die soms een vriendelijke vorm aanneemt en dan weer verontrustend overkomt. Daarna giet Oerlemans een aantal keren epoxyhars over de vormen om zo rubber en lucht om te vormen tot een dunne maar bestendige laag. Uiteindelijk lopen de ballonnen binnenin leeg en laten de toeschouwers in verbazing achter bij de aanblik van een ledig pantser, achtergelaten door handen die er misschien ook nooit waren.
 
Met de BLOBS  en ‘Sausage’(2020), ook gemaakt van ballonnen, experimenteert de kunstenaar op het snijvlak van autonome en toegepaste kunst. Ze maakt gebruik van beide disciplines waarbij haar objecten zowel poetisch als geestig zijn. Soms zijn haar gestes opvallend simpel: ze knoopt de uiteinden van een langwerpige ballon aan elkaar zodat er een worst ontstaat of, zoals bij SEAT(2017), verwarmt ze de rugleuning van een plastic stoel zodat ze hem kan buigen tot een vorm die lijkt op de snavel van een bekend stripfiguur. 
 
Nu gezonde lucht van levensbelang is, verwijst Oerlemans naar de verborgen krachten die onze wereld vormgeven. Waar de Blobsop het eerste gezicht onschuldig lijken, verwijzen ze naar het huidige wankele tijdperk.
 
Het fixeren van lucht is een bezigheid voor dwazen, maar Oerlemans zet het in voor een serieus doel. De Blobs refereren aan een eerste levensbehoefte die we niet kunnen bezitten en waar we niet zonder kunnen.

Battle Banners

project van Hester Oerlemans en Marike Schuurman

in de kluis

Om het Corona virus in te dammen nam de Chinese staat allerlei maatregelen in het openbaar. Op alle kruispunten en andere strategische plekken in Xiamen hingen rode banners met slogans met wenselijke gedragsregels mbt Covid-19. 
WeChat (de Chinese versie van Whatsapp) biedt een functie voor het scannen en vertalen van de geschreven inhoud van een beeld. Na het scannen wordt de Engelse vertaling als laag over de Chinese karakters heen gelegd, waardoor er nieuwe beelden ontstaan. Het is mogelijk deze vertaalde foto’s op te slaan in de smartphone. Van 158 van deze foto’s is de publicatie 'Battle Banners' gemaakt. In de Kluis van de Groen is hier nu een videoprojectie van te zien.

Wat komt

Collectie is na de lockdown weer te bezoeken

Vanaf 17 juli 2020 heeft collectie DE.GROEN de deuren echt helemaal opengezet.U kunt ons zonder rondleiding bezoeken.
Nu in november zijn we opnieuw in verband met Corona gesloten. We nemen deze gelegenheid om de hele eerste verdieping om te gooien en te werken aan de nieuwe SET.UP
In februari 2021 is onze collectie hopelijk weer te bezoeken.

Vanuit het atrium leiden het trappenhuis en de lift naar de privé-vertrekken op de eerste verdieping. Met een persoonlijke gesprek laten we de collectie graag zien. Dit is het hart van Collectie de Groen. Hoge ruimtes, lange gangen, grote vertrekken en kleine kabinetten zijn bijzonder geschikt om de kunst in privé-sfeer tentoon te stellen.
Op deze verdieping is er ook een mooi zicht op de lichtkoepel.

Voor een bezoek aan onze collectie moet u zich wel even aanmelden
Of u loopt op de bonnefooi binnen en meldt zich in de winkel, wij schrijven uw naam op na betaling van entree kunt u door het hele gebouw rondlopen op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Op dit moment zijn we gesloten ivm Corona

Almighty modest

“Almighty Modest” staat voor het idee dat kunst ook in een meest bescheiden vorm een overweldigde indruk kan maken.
Onze collectie is een groeiende verzameling van hedendaagse beeldende kunst.
Wij als verzamelaars hebben een dubbelrol; die van beeldend kunstenaar en die van verzamelaar.
De Bar is een plek die open staat voor ideeën. Samen met de kluisruimte zetten we de plek in voor ontmoetingen met andere culturele instellingen uit de stad en het land. Debatten, gesprekken, ontmoetingen en presentatie's.
Soms serieus en inhoudelijk maar ook gewoon omdat het leuk is.


 
In 1905 is het bankgebouw gebouwd in opdracht van de familie André de la Porte. De Arnhemsche Verzekerings maatschappij is opgericht als verzekerings maatschappij tegen brandschade en had daarnaast ook een bankfunctie. Dat verklaart de grote kluis in de kelder.

VERBOUWING

Na een intensieve verbouwing hebben we samen met Nexit Architecten van dit prachtige maar zwaar verloederde pand een huis gemaakt voor de kunst. Het is een actuele plek geworden waar je je desondanks voortdurend bewust bent van de lange geschiedenis die dit pand heeft.

CONTACT

Adres
Weverstraat 40
6811 EM Arnhem
+31(0)26 3033 455
info@collectiedegroen.nl
www.collectiedegroen.nl
Toegankelijkheid
Helaas zijn wij nu nog niet goed toegankelijk voor rolstoelen.
Het rijksmonument heeft aan alle kanten entree’s met trappetjes van ongeveer
4 treden.
In het pand is wel een lift aanwezig.

open

Tentoonstelling (vrij toegankelijk) reserveren niet nodig
do-zo  12 - 17 uur   

Privécollectie
vr-za-zo 14 - 17 uur (eerst aanmelden)

Kantine DE.GROEN                           
do-zo   12 - 17 uur  

Bar DE.GROEN
vrijdag en zaterdag  van 18 t/m 21 uur pizza bar open toto 23 uur

Schijf je in voor een bezoek aan onze privécollectie
         
kijk hier voor onze zomer arrangementen   

PRIJZEN

Tentoonstellingen
Vrij toegankelijk
Collectie
entree: € 10- pp  (5 euro voor 18 jaar en jonger en ArtEZ studenten)

schrijf je hier in voor een bezoek

ROUTE

We zijn te vinden in de binnenstad
van Arnhem in het voetgangersgebied. Afhankelijk waar u wilt parkeren volgt
u de borden voor de Rozetgarage (Langestraat) of Centraal parkeren (Centraal Station).
Het is 8 minuten lopen vanaf Centraal Station Arnhem.

COLOFON

Tekst
Peter Jordaan en Marjolein de Groen
Vertaling
Willeke van Ravenhorst
 
Fotografie
Ivonne Zyp: alle architectuur foto’s en de café/keuken foto’s.
Koen Kievits Setup foto's en show 13
studioschuurman: foto's show Hester Oerlemans


Loading...