De Groen x omstand

GEHEIME BUNKER - SECRETS REVEALED

Weer een DE.GROEN X OMSTAND, die deze keer in het teken zal staan van DE GEHEIME BUNKER. 
Onder leiding van Fenne Saedt gaan we in gesprek met oud-residenten van deze bijzondere artist-in-residence plek en worden eindelijk een aantal geheimen ontrafeld. 

In het buitengebied van Arnhem-Noord, op de Veluwe, verborgen in het bos, en aan het oog onttrokken door een aarden wal, beschikte Omstand vanaf 2012 tot de zomer van 2019 over een artist-in-residence in een voormalige militaire atoombunker, een overblijfsel van de koude oorlog. Een rauwe betonnen kolos, ter grote van een gymzaal. Het gebouw werd gebruikt om brandstof aan te zuigen en door te pompen, maar dat wist bijna niemand. Wat er precies gebeurde was schimmig en onduidelijk en dat werd door Omstand gehandhaafd. De plek werd geprogrammeerd voor werk- en verblijfsperiodes voor kunstenaars, van maximaal 2 maanden. Residenten konden er kamperen in een caravan, maar op de locatie was verder geen stromend water of elektriciteit. Ze kregen van ons de sleutel van de compound en waren vervolgens op zichzelf aangewezen. In de zomer van 2019 kwam er een einde aan het programma door de verkoop van de bunker. 

Deze DE.GROEN X OMSTAND is gekoppeld aan de tentoonstelling + - (positief/negatief) bij Omstand van 4 januari t/m 23 februari 2020.

8 kunstenaars/residenten van de Geheime Bunker krijgen de gelegenheid in een tentoonstelling het resultaat van hun werkperiode (of wat daaruit voortvloeide) te presenteren in deze tentoonstelling. De organisatie en de begeleiding rondom dit project is in handen van Omstand in samenwerking met Heidi Linck, oud-resident en sinds 2014 curator voor de AIR. Omstand heeft Heidi gevraagd het plan rondom deze Geheime Bunker tentoonstelling te ontwikkelen. 

De Groen x omstand