When all the world is green

Berndnaut Smilde
Do VR ZA Zo
12 - 17 uur

When all the world is green
 
In When all the world is green rangschikt Berndnaut Smilde onze waarneming, licht en de ervaring van ruimte en atmosfeer in relatie tot de architectonische en natuurlijke omgeving. Hij experimenteert met de uitingen van het zijn en niet zijn, het fragiele moment tussen het bestaande en het tijdelijke. Berndnaut ontleed alle letters van zijn naam tot een reeks anagrammen die zich als alter ego’s tot zijn artistieke proces lijken te verhouden.
 
Zo laat hij de ontwikkeling van wolken in slow-motion zien tot deze uit het zicht verdwijnen. Haast even ontastbaar zijn de klassieke zuilen en balusters die eerder in potentie dan daadwerkelijk aanwezig zijn. Louter herinnering is ook de vluchtige wolk die Berndnaut hier in  het atrium liet drijven. Nog voor de verbouwing afgerond was wijdde dit werk het gebouw in dat nu aan veel bijzondere stukken onderdak biedt.
 
Als alles groen is klinkt als een behaaglijke belofte, een poëtisch verlangen naar een moment van eenheid in een idyllische omgeving.  In de wereld van De.Groen openbaren zich perspectieven en fragmenten die onze waarneming en besef in een ander licht kunnen zetten.
 
Berndnaut Smilde (*1978 Groningen) studeerde aan het Frank-Mohr-Instituut in Groningen en woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk is in internationale verzamelingen opgenomen als het Smithsonian in Washington en was onder andere te zien in de Saatchi Gallery in Londen 2012, Museum Kranenburgh in Bergen 2016, in Lian Art Space in Shanghai 2015, FoMu in Antwerpen 2015, Bonnefantenmuseum, Maastricht 2014. Dit jaar zal zijn werk voor het eerst in Perth, Australië getoond worden. Berndnaut Smilde wordt gerepresenteerd door Ronchini Gallery in Londen.
 

When all the world is green