Within Reach

Sjoerd Knibbeler
Met Within Reach toont Sjoerd Knibbeler bij De.Groen een selectie uit zijn werk van de afgelopen vijf jaar. Aangetrokken tot de menselijke opgave – of droom – om de wereld te ontdekken bevraagt hij de fundamentele wetten van het fotografische beeld. Kan ik wind fotograferen? Of het heelal? Met het onmogelijke als uitgangspunt begint hij aan een associatief proces waarin de grenzen van het menselijk kennen en kunnen centraal staan.
 
Zo observeert hij in de video installatie Forming Synchrony (2016) een groep piloten van de Franse luchtmacht die een vluchtroutine instuderen. In totale concentratie schetsen handen, vingers en hoofden met gesloten ogen figuren in de lucht. Zonder toestel worden de mannen teruggeworpen op hun verbeelding en ontstaat een dans tussen lichaam en geest.
 
Knibbeler maakt vaak gebruik van modellen om de essentiële kwaliteiten van technologie te bevragen. De papieren vliegtuigjes (Paper Planes, 2015) en ruimteschepen van hout (Lunacy, 2017) zullen nooit het doel bereiken waarvoor ze ooit bedacht zijn. Ze geven echter wel blijk van het menselijk verlangen en inventiviteit die aan deze ideeën ten grondslag liggen.  
 
In de experimenten die Knibbeler voor zijn lens uitvoert zoekt hij op poëtische wijze de grenzen van de fotografie op. Zo wil hij met zijn Current Studies (2013-2016) bijvoorbeeld luchtstromen zichtbaar maken. Falling Star (2016) is het resultaat van een samenwerking met de TU Delft waar hij een meteoriet in een windtunnel plaatste om het moment van impact met de atmosfeer te kunnen zien.
 
Within Reach legt verbanden tussen werken uit die nog niet eerder samen te zien waren. Met de toevoeging van enkele nieuwe werken geeft Knibbeler een blik op wat gaat komen.
 
Sjoerd Knibbeler studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk werd getoond in solo exposities in Foam Amsterdam, Espace Quai1 in Vevey, Villa Noailles in Hyères en Robert Morat Galerie in Berlijn. Hij nam ook deel aan groepsexposities waaronder het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, STUK Kunstencentrum Leuven en Belfast Exposed. Zijn kunstenaarsboek Paper Planes werd in 2015 geselecteerd voor de Paris Photo / Aperture Foundation First Photobook Award. In dat jaar won hij de juryprijs op het 30ste Internationale Festival voor Mode en Fotografie in Hyères en werd geselecteerd als Foam Talent. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van Maison Européene de la Photographie, Villa Noailles, Foam Fotografiemuseum en Museum Voorlinden. Sjoerd Knibbeler is lid van het fotografen collectief Piece of Cake, wordt gerepresenteerd door LhGWR in Den Haag en ondersteund door het Mondriaan Fonds.
 
 
Within Reach