Wittgensteins Minnares

Marlies Heuer en Jan Kuijken

Wij lazen het boek WITTGENSTEINS MINNARES op het moment dat de wereld leek stil gevallen

Marlies Heuer (actrice) en Jan Kuijken (muzikant) maken een ontroerende en geestige voorstelling van maximaal drie kwartier over dit boek. Deze voorstelling hoort in een ruimte waar zij omringd worden door kunst als decor. 

voorstellingen om 12 uur en 15 uur. (alleen voor 12 uur zijn er nog kaarten beschikbaar)

reserveren verplicht 

Vrouw is alleen over op de wereld / geen mensen geen dieren geen stemmen / de musea zijn er nog / alle musea over de hele wereld / ze dwaalt er in rond / ze verblijft in het Metropolitan / in het Rijksmuseum / de Hermitage / The Tate Gallery / ze reist en ze reist door / van Troje naar Mexico / op zoek / op zoek naar wat? / ze probeert zich haar leven te herinneren / was er een kind? / was er een man? / wat was de volgorde? / er was kunst / er is kunst / nog steeds is er kunst / alle kunstwerken tollen door haar hoofd / ze weet zo veel / de gedachten dwarrelen door haar hoofd / weetjes over Van Gogh / over Da Vinci / over Willem de Kooning /  over Brahms / over Bach / over Rembrandt / over Helena / over Sappho / wat denkt ze / waarom denkt ze / wat weet ze / hoe alleen is ze / hoe denkt ze de woorden achter elkaar / speelde Wittgenstein een instrument?

 

 Actrice Marlies Heuer en cellist/componist Jan Kuijken hebben een bijzondere performance gemaakt, geïnspireerd door de verstilde wereld die wij hebben leren kennen via de Coronapandemie. Uitgangspunt voor deze performance is het boek Wittgensteins Minnares uit 1988 van de Amerikaanse schrijver David Markson, schitterend vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes dat in 2020 in Nederland verscheen. Met uitsluitend een cello en geluidsinstallatie installeren de twee performers zich een klein uur in musea, galeries en andere inspirerende ruimtes. Het is een intense, intieme gebeurtenis voor een relatief klein publiek. 

Schermafbeelding 2022 01 28 om 170303

Marlies Heuer die met haar krachtige présence en intieme stemgeluid bekendheid verwierf in o.m. de Proustcyclus van Guy Cassiers en de hoogste toneelonderscheidingen ontving, twee maal de Theo d’Or (voor Hedda Gabler in 1998 en Am Ziel in 2012), de Colombina (voor Silicone in 1986) en de Albert van Dalsumprijs (voor Gebeurd in Turijn in 1991). 

Cellist/componist Jan Kuijken, is een vaste artistieke partner van Heuer en o.m. huiscomponist was bij Lod, werkte met Josse de Pauw (Vlaams acteur, theatermaker en auteur) en voorzag tal van voorstellingen en films, in België en Nederland, van muziek. 

Marlies Heuer en Jan Kuijken maakten samen eerder de voorstellingen Dubbelconcertino, Szymborska! , Happy Days, Uit de tijd vallen en Verhaal van Myn Droevig Leeven. 

Speeldata: 

Kunstmuseum Den Haag 18 februari 2022 van 20.00 tot 20.45 uur 

Kunstruimte Kuub, Utrecht 24 & 25 februari 2022 van 20.00 tot 20.45 uur 

Singer, Laren 19 maart 2022 van 20.00 tot 20.45 uur 

De Hermitage Amsterdam voorjaar 2022, tijd nog te bepalen 

Collectie De Groen, Arnhem 13 maart 2022 van 15.00 tot 15.45 uur

 

Deze muzikale performance is gemaakt en gespeeld door: 

Marlies Heuer (spel) 

Jan Kuijken (muziek) 

In samenwerking met: 

Anouk de Vlieger (publiciteit) 

Marten Oosthoek (zakelijk en acquisitie) 

Vincent van Woerkom (website en grafische vormgeving) 

meer info

Wittgensteins Minnares