back.to.artist.index

Oscar Lourens

Werkt in Arnhem
Geboren in Renkum, 1973
Hogeschool voor de kunsten Constantijn Huygens, Kampen

www.oscarlourens.nl
In het werk van Oscar Lourens spelen maat en schaal een belangrijke rol. Het lijkt er op dat Lourens zijn omgeving zoveel mogelijk wil preciseren en fixeren in maten en meten.
Zo heeft hij zijn ateliers van de afgelopen jaren vastgelegd in eigenzinnige plattegronden en schaalmodellen. In de publicatie 'Greece' brengt hij een verzameling foto’s van onafgebouwde Griekse woningen bijeen. Grijze betonskeletten die wachten op hun toekomst. Skeletten die hij vervolgens weer interpreteerde in nieuwe schaalmodellen.
In het werk Z.T. (GRIJSBOARD) volgt hij de lijn van de exacte maten: Centimeters, meters en dit specifieke geval de kubieke centimeters. Lourens verzamelde in de afgelopen jaren gebruikte metalen en tinnen maatbekers die hij vervolgens op exacte wijze 'namaakte' in Grijsboard. Dit werk 'GRIJSBOARD' voegt nieuwe dimensies toe aan het werk van Lourens. Tegenover de duurzame maatbekers van tin en ijzer waaraan te zien is dat velen tientallen jaren gebruikt zijn staan de vergankelijke 'tweelingbroeders' die er exact hetzelfde uitzien maar in materiaal het tegendeel zijn: kwetsbaar en vergankelijk en inferieur aan hun metalen tegenhangers. Lourens maakt een tweelingbeeld, waar beide helften evenveel van elkaar verschillen als op elkaar lijken.
Het is niet alleen de tegenstelling tussen duurzaamheid en vergankelijkheid die het werk bijzonder maakt. Ook de spiegeling van elke beker, de andere helft van de tweeling, zet je aan het denken. In zijn wereld van strengheid in maatvoering, schaalmodellen, meters en kubieke centimeters biedt Lourens met dit werk ruimte tot nadenken, afvragen en verwondering.
z.t. (grijsboard)
z.t. (grijsboard) 2015 75 + 75 stuks karton, metaal (koper, zink en blik)
z.t. (grijsboard)
z.t. (grijsboard) 2015 75 + 75 stuks karton, metaal (koper, zink en blik)
z.t. (grijsboard) detail
z.t. (grijsboard) detail 2015