MaidenTrip 2022

Stefan Bras - Arno Westerberg - Yinzk -  Lotte Manders 

Wij selecteerden 4 jonge kunstenaars, dit jaar afgestudeerd aan ArtEZ en HKU.

Zij krijgen de gelegenheid ieder een solo te maken.

MaidenTrip 1 & 2  24 september tot 6 november 2022  Lotte Manders en Stefan Bras

MaidenTrip 3 & 4  12 november tot 23 december 2022  Yinzk en Arno Westerberg

(Maidentrip, de eerste reis door een schip gemaakt.)

Vier jonge kunstenaars, dit jaar afgestudeerd tonen hun werk. Twee kunstenaars van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en twee kunstenaars van ArtEZ University of the Arts uit Arnhem. Of deze tentoonstelling echt hun Maidentrip is, dat is nog maar de vraag. Alle vier hebben zij zich al met verve gepresenteerd in de groep shows, de finals op beide academies. De finals-exposities zijn een spannende lakmoesproef voor deze jonge kunstenaars. Worden zij gezien? Worden zij misschien wel opgepikt door een galerie? Of zijn er verzamelaars die al direct een werk van hen aankopen? Wanneer je “gezien” en opgepikt wordt door een galerie of verzamelaar is dat prachtig. De waardering en complimenten die zij krijgen zijn natuurlijk een stimulans. Maar de keerzijde is dat er direct al een druk op je schouders komt te liggen, Voor hen geen luwte en schaduw. Sommigen zijn misschien wel beter af wanneer zij niet “gezien” worden. Zij kunnen zich rustig verder ontwikkelen en groeien in hun kunstenaarschap. 

Toch geeft ook Collectie DE.GROEN  deze vier kunstenaars de gelegenheid om voor het voetlicht te treden met hun werk. Vier solopresentaties. Twee in de eerste helft van de periode september tot en met december en twee in de tweede helft. Het is voor deze kunstenaars misschien wel de eerste keer dat zij zich solo kunnen presenteren in een van de achter ruimtes bij DE.GROEN. Vandaar de Maidentrip.

Lotte Manders (ArtEZ) en Stefan Bras (HKU) bijten de spits af. 

De animaties en video’s van Manders zijn van een verbluffende eenvoud. In de stopmotion video’s Onze buiken kruipen over elkaar 1 en 2 speelt haar eigen lichaam de hoofdrol. Haar lichaam sleept zich als een slak door de verschillende ruimtes. Van slaapkamer naar bureau naar woonkamer. Over kussens, matras en wasgoed. Tussen kopjes door die op tafel staan enzovoort. Het zijn wonderlijke bewegende beelden die in hun intimiteit uiterst verrassend zijn en die de aandacht weten vast te houden.

De sculpturen van Stefan Bras blinken niet uit in obligate esthetische schoonheid. Hij werkt onder meer met materialen en objecten die direct uit onze consumptiemaatschappij komen. In eerste instantie lijkt een sculptuur van Bras op een ongeordende aaneenschakeling van objecten en vormen. Readymades, gips, karton, piepschuim, alles wordt verwerkt in zijn sculpturen. Herkenbare readymades gaan over in amorfe gipsachtige structuren. Verwacht van hem geen mooie plaatjes en vormen. Zijn sculpturen vragen om aandacht. Pas dan laten zij zich zien.

In de tweede periode is het werk van Yinzk (ArtEZ) en Arno Westerberg (HKU) te zien.

Yinzk werkt met muziek, performance en video. De presentatie van het werk van Yinzk tijdens de finals bij ArtEZ was in alle bescheidenheid indrukwekkend. Yinzk had een kleine ruimte ter beschikking. Sober ingericht met een beeldscherm, een goede geluidsinstallatie en een groot zitkussen. De presentatie van Yinzk draaide om een (muziek) album Mother Universe en een (daarbij behorende) film I Am A Portal, So Are You. Dit is ook de titel van het boek dat Yinzk in kleine oplage presenteerde tijdens de finals. Yinzk doet een pleidooi voor het herdefiniëren en herbeleven van liefde, vertrouwen, gemeenschap en zachtheid. Samenwerkingen met andere kunstenaars en ontwerpers zijn een belangrijk en inhoudelijk onderdeel van het werk van Yinzk.

Arno Westerberg (HKU) is een echte schilder. Tijdens de presentatie op de HKU vielen zijn schilderijen op door de eigenheid die het werk uitstraalt. Tegelijkertijd heeft het schilderkundige in zijn werk de uitstraling alsof de schilderijen al decennialang bestaan. Dit is geen diskwalificatie maar juist een compliment. Dat schilderkundige zit in de kwaststreken, de krijtachtige matheid die enkele van zijn doeken hebben maar ook in de composities. Soms neigt een doek sterk naar abstractie. Op een ander schilderij is bijna een cartoon. Abstract of herkenbaar, de schilderijen van Westerberg blijven altijd in een soort ongrijpbaarheid hangen. Dat is de verdienste van de schilder. Op de vraag wat zijn ambitie is, antwoordt Westerberg in het Engels: “My goal is to paint for the rest of my life.” De directe eerlijkheid en argeloosheid van zijn antwoord is iets dat je terugziet in zijn schilderijen. 

 

MaidenTrip 2022