Say no more. TRUST

Heeft u wel gekeken?

Thijs Ebbe Fokkens, Danny Foolen, Lieven Hendriks, Theo Konijnenburg, Bram Kuypers, Johannes Langkamp en Maurice van Tellingen. 

Deze zomer maken we onder de titel: ”Say no more. TRUST” een groepstentoonstelling op de begane grond in ons gebouw.

De titel ”Say no more. TRUST” dekt voor een deel de lading van ons idee voor deze show.
-Kun je je ogen vertrouwen
-Weet je wel zeker wat je ziet
-Wat is de waarheid

Ruimtelijk werk, schilderijen, tekeningen, projecties, foto’s. Zeer verschillend werk. Toch zagen wij overeenkomst; Alle kunstenaars geven hun eigen beeld van de werkelijkheid.

Kunst gaat over kijken. In deze tentoonstelling worden we als kijker op de proef gesteld.  Hebben we wel echt goed gekeken?  Soms lijkt de werkelijkheid bij deze kunstenaars er net iets anders uit te zien.

 

Thijs Ebbe Fokkens

1981 Groningen, woont en werkt in Den Haag

De praktijk van Thijs Ebbe Fokkens draait om de belofte van kunst een uniek instrument te zijn om na te denken over de wereld. Een middel voor reflectie en contemplatie op het bestaan. Een apparaat om te kunnen filosoferen, je te verwonderen en ook om te kunnen speculeren, te dromen en iets voor te kunnen stellen. Een geconstrueerde ruimte voor levensoriëntatie zou je ook kunnen zeggen. Ze vormen een voorstel om - aan de hand van concrete indrukken - te speculeren en te overdenken wat er hand is en wat ons te wachten staat.

Danny Foolen 

1985 Eindhoven, woont en werkt in Leiden

Danny Foolen  maakt ruimtelijke installaties en fotografische werken. Zijn werkproces kan gezien worden als een continu experiment met onze waarneming van ruimte. Hij bevraagt bestaande ideeën over perspectief, openheid en balans. Het is een proces waarin geen overtollig onderdeel overeind blijft. Wat uiteindelijk wel overblijft, is iets tot nu toe onbekends, maar essentieels. Verrassend en vervreemdend. Het enige nog herkenbare onderdeel, een deur of plint, geeft een gevoel van vertrouwdheid en schaal.

Lieven Hendriks

1970 Velp, woont en werkt in Arnhem

Hendriks schildert volgens een vooropgezet plan en methode. De beelden in zijn hoofd zijn vaak van een vanzelfsprekende eenvoud. Het zijn trompe l’oeils heel dicht bij huis. Hendriks experimenteert net zo lang totdat hij de juiste schilderkundige methode heeft gevonden om meerdere doeken met hetzelfde onderwerp te maken. Hij kiest daarbij regelmatig voor schijnbaar onbeduidende bijna anti-esthetische beelden die pas na zijn behandeling op het doek esthetische en inhoudelijke betekenis krijgen. Een schilderij van Hendriks intimideert door absolute zekerheid en het ontbreken van twijfel. “Het is zo en niet anders” lijkt de schilder te zeggen.

Theo Konijnenburg 

1966  Capelle aan den IJssel, woont en werkt in Arnhem

Theo Konijnenburg laat zich inspireren door alledaagse voorwerpen. Stoel, kopje, pick-up, melkpak, geen voorwerp ontkomt aan zijn bewerking als kunstenaar. Konijnenburg schept er plezier in om deze voorwerpen uit te voeren in materialen die vaak tegengesteld zijn aan het werkelijke voorwerp. Zo wordt een stalen stoel uitgevoerd in standaard pvc buizen, een pick-up bestaat uit massief kunststof en een melkpak is gemaakt van MDF. Vaak verandert hij daarbij ook de schaal van het voorwerp. Het werk van Konijnenburg is lichtvoetig en zeker niet zonder humor.

Bram Kuypers 

1989 Arnhem,  woont en werkt in Arnhem

Kuypers zoekt continu naar nieuwe manieren om ruimtelijke bewegingen te maken. Parallel aan deze ruimtelijke bewegingen, dwaalt hij tegelijkertijd door verhalen en informatie over de omgeving die hij probeert te vatten. Door wat hij zelf waarneemt te combineren met bijvoorbeeld mythen, historie of wetenschappelijke feiten, formuleert hij een nieuw mentaal kader om een landschap te beschouwen. Echter, omdat zijn persoonlijke bewegingen ten grondslag liggen aan een werk, keert eenzelfde beweging vaak terug als performance of interventie.

Johannes Langkamp

1985, Laer (D), woont en werkt in Rotterdam

Johannes Langkamps werk ontstaat uit verwondering. 

Hij onderzoekt de wisselwerking tussen proces en resultaat en maakt in zijn werk deze onderzoeksprocessen zichtbaar. Hij gebruikt video’s, fotografische technieken, kinetische modellen en ruimtelijke installaties. Zijn proces is speels, open, experimenteel en getuigt van een grote waardering voor toeval. Langkamps werk is de voortdurende zoektocht naar manieren om onze kijkgewoontes te onderbreken, en daarmee onze blik op de werkelijkheid zelf te verruimen.

Maurice van Tellingen 

1957 Hilversum , woont en werkt in Amsterdam

Maurice van Tellingen maakt illusies die tegen de werkelijkheid aanschurken. Het zijn modellen van de werkelijkheid. In compacte halfopen kastjes speelt hij met het perspectief en tovert ruimtes die groter lijken dan ze zijn. Hij kiest daarbij voor alledaagse plekken; de jongenskamer, wasruimte, muur of stoep etc. Beladen plekken; de vraag doemt op wat is hier gebeurd of wat gaat er gebeuren? Juist dat vacuum van leegte en verwachting zoekt van Tellingen op. Perfect gemaakt en perfect van kleur en licht. Alles is tot in detail uitgewerkt. Wie erin kijkt proeft verwondering. 

Say no more. TRUST