Winnaars van de Jeanne Oosting Prijzen 2020

 Uit het juryrapport:
 
Maria Roosen (1957) ontvangt de Jeanne Oosting Prijs voor haar trefzekere aquarellen. De werken op papier spelen een belangrijke rol in haar rijke oeuvre. Roosen is beeldhouwer en tekenaar. Zij is bekend van haar installaties waarbij ze glas, keramiek, stoffen en andere materialen combineert. Daarnaast maakt zij aquarellen, en hoewel haar werken op papier vaak aan de basis van haar ruimtelijke glaswerk liggen zijn zij volledig zelfstandig en autonoom. 
 
De aquarellen fungeren als een onuitputtelijke bron waarbij de vloeibare vormen, net als het glaswerk, gestold zijn in hun materie. Lichamelijkheid, kwetsbaarheid en ontroering vormen het fundament van het oeuvre. Het werk van Maria Roosen is op een bijzondere manier zintuiglijk, stoer, vrouwelijk en humoristisch.
Janine van Oene
 
Janine van Oene (1988) ontvangt de Jeanne Oosting Prijs voor haar schilderijen. Zij maakt monumentale doeken waarbij ze figuratie en abstractie met elkaar laat dansen. De decoratieve patronen refereren aan interieurs waar persoonlijke symboliek en herinneringen lijken samen te komen.
 
Het sierlijke handschrift en het contrastrijke kleurgebruik completeren in een schilderkunstig avontuur. De schilderijen van Janine zijn hedendaags en willen gezien worden. Ook al betreft het een beginnend oeuvre; het staat als een huis.
De jury van de Jeanne Oosting Prijs wil met deze toekenning een bijdrage leveren aan het vergroten van de aandacht voor het werk van deze jonge veelbelovende schilder.


Loading...