Winnaars 2020 Jeanne Oosting prijs

Janine van Oene en Maria Roosen

De Jeanne Oosting Prijs viert de levendige figuratieve schilderkunst in Nederland. Jaarlijks wordt een dubbele oeuvreprijs uitgereikt aan twee kunstenaars die werken met verschillende technieken. Uniek aan de prijs is dat de jury enkel uit collega-kunstenaars bestaat.
 
 Dit jaar werd voor de vijftigste keer de Jeanne Oosting prijs uitgereikt.

Dit wilden wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Samen met de stichting “Jeanne Oosting” prijs  sloten wij deze tentoonstelling op zondag 06 september op feestelijke wijze af met het uitreiken van de prijs, een geldbedrag en een bronzen penning aan Janine van Oene (1988)(figuratieve schilderkunst) en Maria Roosen (1957)( aquarellen). De bronzen penning is een ontwerp van Jennifer Hoes.


DE.GROEN verheugt zich om het werk van beide kunstenaars te laten zien.

 Uit het juryrapport:
 
Maria Roosen (1957) ontvangt de Jeanne Oosting Prijs voor haar trefzekere aquarellen. De werken op papier spelen een belangrijke rol in haar rijke oeuvre. Roosen is beeldhouwer en tekenaar. Zij is bekend van haar installaties waarbij ze glas, keramiek, stoffen en andere materialen combineert. Daarnaast maakt zij aquarellen, en hoewel haar werken op papier vaak aan de basis van haar ruimtelijke glaswerk liggen zijn zij volledig zelfstandig en autonoom. 
 
De aquarellen fungeren als een onuitputtelijke bron waarbij de vloeibare vormen, net als het glaswerk, gestold zijn in hun materie. Lichamelijkheid, kwetsbaarheid en ontroering vormen het fundament van het oeuvre. Het werk van Maria Roosen is op een bijzondere manier zintuiglijk, stoer, vrouwelijk en humoristisch.
Janine van Oene
 
Janine van Oene (1988) ontvangt de Jeanne Oosting Prijs voor haar schilderijen. Zij maakt monumentale doeken waarbij ze figuratie en abstractie met elkaar laat dansen. De decoratieve patronen refereren aan interieurs waar persoonlijke symboliek en herinneringen lijken samen te komen.
 
Het sierlijke handschrift en het contrastrijke kleurgebruik completeren in een schilderkunstig avontuur. De schilderijen van Janine zijn hedendaags en willen gezien worden. Ook al betreft het een beginnend oeuvre; het staat als een huis.
De jury van de Jeanne Oosting Prijs wil met deze toekenning een bijdrage leveren aan het vergroten van de aandacht voor het werk van deze jonge veelbelovende schilder.
Winnaars 2020 Jeanne Oosting prijs