More than 1200m2 for the arts!
guided tours exhibitions cafe lunch bar

Almighty modest

“Almighty Modest” staat voor het idee dat kunst ook in een meest bescheiden vorm een overweldigde indruk kan maken.
Onze collectie is een groeiende verzameling van hedendaagse beeldende kunst.
Wij als verzamelaars hebben een dubbelrol; die van beeldend kunstenaar en die van verzamelaar.

SETUP 01

Deze eerste setup /opstelling is een feest geweest. Al die werken uit te pakken. De laatste jaren hebben we zoveel gesprekken gevoerd, combinaties gemaakt tussen werken, tussen kunstenaars. In deze SETUP 01 proberen we al heel wat uit  maar het was ook een proces van kill your darlings.  De opstelling is echt een tijdsmoment en zal steeds veranderen, dat is het grote plezier.
De start in het atelier, de gesprekken met de kunstenaars, de zoektocht naar dat ene werk dat ons blijft boeien. Dat is voor ons de pure rijkdom. Nu kunnen we die werken een plek geven die ze verdienen dat is geweldig.  Nu we de collectie met zo veel mensen via een rondleiding doorlopen gaat het gesprek verder. Door het kijken naar de werken, en er steeds weer woorden bij te zoeken, ontwikkelen we ons nog steeds. Het is een proces dat we nog maar net begonnen zijn. Er gebeurt met een werk wat er moet gebeuren. Maken, tonen en verwerken.

Within Reach

Sjoerd Knibbeler
15 december t/m 25 maart 2018 Within Reach
Met Within Reach toont Sjoerd Knibbeler bij De.Groen een selectie uit zijn werk van de afgelopen vijf jaar. Aangetrokken tot de menselijke opgave – of droom – om de wereld te ontdekken bevraagt hij de fundamentele wetten van het fotografische beeld. Kan ik wind fotograferen? Of het heelal? Met het onmogelijke als uitgangspunt begint hij aan een associatief proces waarin de grenzen van het menselijk kennen en kunnen centraal staan.
 
Zo observeert hij in de video installatie Forming Synchrony (2016) een groep piloten van de Franse luchtmacht die een vluchtroutine instuderen. In totale concentratie schetsen handen, vingers en hoofden met gesloten ogen figuren in de lucht. Zonder toestel worden de mannen teruggeworpen op hun verbeelding en ontstaat een dans tussen lichaam en geest.
 
Knibbeler maakt vaak gebruik van modellen om de essentiële kwaliteiten van technologie te bevragen. De papieren vliegtuigjes (Paper Planes, 2015) en ruimteschepen van hout (Lunacy, 2017) zullen nooit het doel bereiken waarvoor ze ooit bedacht zijn. Ze geven echter wel blijk van het menselijk verlangen en inventiviteit die aan deze ideeën ten grondslag liggen.  
 
In de experimenten die Knibbeler voor zijn lens uitvoert zoekt hij op poëtische wijze de grenzen van de fotografie op. Zo wil hij met zijn Current Studies (2013-2016) bijvoorbeeld luchtstromen zichtbaar maken. Falling Star (2016) is het resultaat van een samenwerking met de TU Delft waar hij een meteoriet in een windtunnel plaatste om het moment van impact met de atmosfeer te kunnen zien.
 
Within Reach legt verbanden tussen werken uit die nog niet eerder samen te zien waren. Met de toevoeging van enkele nieuwe werken geeft Knibbeler een blik op wat gaat komen.
 
Sjoerd Knibbeler studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk werd getoond in solo exposities in Foam Amsterdam, Espace Quai1 in Vevey, Villa Noailles in Hyères en Robert Morat Galerie in Berlijn. Hij nam ook deel aan groepsexposities waaronder het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, STUK Kunstencentrum Leuven en Belfast Exposed. Zijn kunstenaarsboek Paper Planes werd in 2015 geselecteerd voor de Paris Photo / Aperture Foundation First Photobook Award. In dat jaar won hij de juryprijs op het 30ste Internationale Festival voor Mode en Fotografie in Hyères en werd geselecteerd als Foam Talent. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van Maison Européene de la Photographie, Villa Noailles, Foam Fotografiemuseum en Museum Voorlinden. Sjoerd Knibbeler is lid van het fotografen collectief Piece of Cake, wordt gerepresenteerd door LhGWR in Den Haag en ondersteund door het Mondriaan Fonds.
 
 
More
Onze collectie is alleen te zien met rondleidingen.
Reserveer een rondleiding
De tentoonstellingen op de begane grond zijn vrij toegankelijk.

Rondleidingen zijn op vrijdag zaterdag en zondag  € 6,50 pp vanaf 1 januari 2018 € 7,50  (graag betalen met pin)
In kleine groepen, niet groter zijn dan 10 mensen, lopen we door de collectie en nemen rustig de tijd om bij de werken stil te staan.
Je kunt je als eenling inschrijven maar ook als groep. Is je groep groter dan 10,  bel dan even. 

Van tevoren of daarna wat eten?  Reserveer alvast een plekje in het café (026-3033455)

Aanmelden

Aantal personen (max. 10 personen)
bezet beschikbaar

Private dining

Wil je iets bijzonders organiseren voor een groep (tussen 15 á 30 mensen) dat kan . We organiseren graag een bijzondere middag of avond voor jullie met rondleidingen en heerlijk eten op een bijzondere plek in het gebouw.

Na de rondleiding is er voldoende gespreksstof voor een lange avond.
Mooie volle tafels met het beste dat onze chefkok maakt, samen delen en proeven.


We doen dit voor bedrijven maar ook voor privé groepen. mail of bel ons 026-3033455 
every 3 months a new show
We maken op de begane grond 4 tentoonstellingen per jaar. Voor de eerste periode hebben we solo's gepland. Veelal van kunstenaars waarvan we werken in onze collectie hebben en nu graag eens voluit voor het voetlicht brengen met nieuw werk. De grote zaal en de kleinere achterruimtes geven alle mogelijkheden om op verschillende manieren te presenteren. 

Verwacht

Achter de grote voordeuren zit direct rechts het mooie café. De statige ruimte met een hoog plafond en houten lambrisering is ingericht met een mooie bar. Extra bijzonder is het ruime terras op het voorplein.
Bij DE.GROEN zijn we op zoek naar uitgesproken smaken en geuren. Goede ingrediënten zijn vanzelfsprekend.  Seizoens producten en het liefst dichtbij geproduceerd. Huisgemaakt, dat doen we het liefst.
Wil je zeker zijn van een tafel, bel even 026-3033455 of mail


Wil je iets bijzonders organiseren voor een groep (tussen 15 á 30 mensen) dat kan. We organiseren graag een bijzondere middag of avond voor jullie met rondleidingen en heerlijk eten op een bijzondere plek in het gebouw.

Na de rondleiding is er voldoende gespreksstof voor een lange avond.
Mooie volle tafels met het beste dat onze chefkok maakt, samen delen en proeven.

We doen dit voor bedrijven maar ook voor privé groepen. mail of bel ons 026-3033455 
Bram Kuypers heeft de Bar bedacht en gemaakt zoals hij er nu uitziet.
Het ontstaan van de barruimte is een proces van reageren.
De aangetroffen situatie en toekomstige functie van de ruimte zijn steeds het uitgangspunt geweest. Bram heeft geprobeerd alleen het uiterst noodzakelijke toe te voegen, zodat er een plek ontstaat die iedereen zich eigen kan maken. We zijn hier verlost van disign clichés.

Agenda en openingstijden
In 1905 is het bankgebouw gebouwd in opdracht van de familie André de la Porte. De Arnhemsche Verzekerings maatschappij is opgericht als verzekerings maatschappij tegen brandschade en had daarnaast ook een bankfunctie. Dat verklaart de grote kluis in de kelder.

VERBOUWING

Na een intensieve verbouwing hebben we samen met Nexit Architecten van dit prachtige maar zwaar verloederde pand een huis gemaakt voor de kunst. Het is een actuele plek geworden waar je je desondanks voortdurend bewust bent van de lange geschiedenis die dit pand heeft.

CONTACT

Adres
Weverstraat 40
6811 EM Arnhem
+31(0)26 3033 455
info@collectiedegroen.nl
www.collectiedegroen.nl
Toegankelijkheid
Helaas zijn wij nu nog niet goed toegankelijk voor rolstoelen.
Het rijksmonument heeft aan alle kanten entree’s met trappetjes van ongeveer
4 treden.
In het pand is wel een lift aanwezig.

open

CafeĢ De Groen
Expostie (vrij toegankelijk) Bar De Groen
Rondleidingen
(inschrijven op deze website)
wo - zo 10.00 - 18.00 uur
wo - zo 11.00 - 18.00 uur
do - za 10.00 - 18.00 uur
vr - zo 10.00 - 18.00 uur

speciale openingstijden

zaterdag 24 december t/m dinsdag 2 januari zijn wij gesloten

PRIJZEN

Tentoonstellingen
Vrij toegankelijk
Collectie
Rondleiding: € 6,50 vanaf 1 januari 2018 € 7,50

ROUTE

We zijn te vinden in de binnenstad
van Arnhem in het voetgangersgebied. Afhankelijk waar u wilt parkeren volgt
u de borden voor de Rozetgarage (Langestraat) of Centraal parkeren (Centraal Station).
Het is 8 minuten lopen vanaf Centraal Station Arnhem.

COLOFON

Tekst
Peter Jordaan en Marjolein de Groen
Vertaling
Willeke van Ravenhorst
 
Fotografie
Ivonne Zyp: alle architectuur foto’s en de café/keuken foto’s.
Voor andere foto credits zie info


Loading...